• Projektová výuka s enviromentálním zaměřením

      05.06.2023 15:14

       

      Ve středu 31. května na naší škole proběhla přednáška pro žáky 3. a 6. ročníku v rámci výchovně vzdělávacího projektu „Živá příroda“. Přijeli k nám lektoři ze společnosti NEPZ - Nejbohatší ekosystémy planety Země. Lektoři Milan Jeglík a Zuzana Koloušková děti seznámili s významem divoké přírody a nutností její ochrany. Celá přednáška byla provázena krásným promítáním videí a fotek z divoké přírody. Děti se dozvěděly spoustu zajímavostí.
      Nejvíce děti zaujaly ukázky zvířat z fotopastí a osobní zážitky přednášejících, kteří jsou terénními pracovníky na ochraně pralesů a oceánů. Žáci pěkně reagovali na položené otázky. Celá beseda se dětem velmi líbila.

    • Výlet do Kroměříže

      05.06.2023 12:26

      Konec školního roku je na prvním stupni spojen s těšením se na školní výlet. Ve čtvrtek 1. června zamířili žáci ze 3. tříd do Kroměříže. V tomto nádherném městě, kterému se také říká Hanácké Atény, jsme navštívili jednu ze zdejších slavných zahrad – Podzámeckou zahradu. Zde byla pro děti domluvena jízda výletním vláčkem, která atraktivním způsobem přiblížila malým výletníkům historii zahrady a seznámila děti s některými zajímavými místy tohoto krásného parku. Další velmi atraktivní část výletu nás přenesla do části Kroměříže – Kotojedy.  Zde děti navštívily jednu z poboček Film Legends Museum, kterých je v České republice už pět. Na tomto místě jsou k nalezení legendy z nejznámějších filmů.  Je zde umístěno více jak 2000 exponátů soch, figurek a replik v různých velikostech. Děti se s nadšením přenesly do tohoto filmového světa a celou expozici si několikrát prošly. 
      Počasí nám celou dobu přálo a děti si tak užily nejen výlet ale i svůj svátek – Mezinárodní den děti. 

    • The History of England Part 1 a The Alien Grammar Show

      01.06.2023 11:16

      V úterý 30. května jsme pro žáky několika ročníků zprostředkovali anglické interaktivní představení. Divadelní soubor The Bear Educational Theatre ve složení dvou herců provedl osmáky a deváťáky počátky britské historie. Dozvěděli se, kdo postavil Stonehenge, čím byl významný Alfréd Veliký, jak probíhala bitva u Hastingsu, kdo válčil a jak dlouho trvala válka růží, kolik žen měl Jindřich osmý a jak zemřely. V druhém představení dva agenti (muži v černém) hledají nebezpečného mimozemšťana. Agenti i mimozemšťan potřebují pomoc diváků, čímž se představení stává přirozeně interaktivním. Agenti nejsou úplně obratní a celý vtipný příběh vyznívá ve prospěch mimozemšťana, který není až tak nebezpečný, jak se na začátku zdálo. Hledá své dvě mimozemské děti a nakonec je najde. Herci bez problémů vtahovali žáky pátých a šestých tříd do příběhu a ti si mimo jiné procvičili i pravidla tvoření jednoduchých otázek. Většině žákům se představení líbila, někteří vyjádřili radost z porozumění, jiní si možná uvědomili, že by měli více zabrat v hodinách anglického jazyka.

    • Dopravní výchova - 4. A na dopravním hřišti

      29.05.2023 15:42

      Ve středu 24.5. proběhla dopravní výchova na hřišti ve Vyškově. Po teoretické části věnované zejména pravidlům pro cyklisty a jejich pohybu na silnicích na děti čekaly testy. Většinou je absolvovaly úspěšně a tím získaly průkaz cyklisty. V praktické části si vyzkoušely jízdu na kole s respektováním dopravních značek a semaforů. Samotná jízda na kole byla pro děti jednoduchá, ovšem vedení kola jednou rukou, objíždění překážek a současné sledování značek a provozu kolem je běh na delší trať. Přejeme čtvrťákům šťastný návrat z cyklovýletů!

    • Naši nejmenší u hasičů

      29.05.2023 15:37

      V pátek 26.května navštívili žáci prvních a druhých ročníků hasičskou záchrannou stanici ve Slavkově, kde se konal den otevřených dveří. Hasiči si pro děti připravili komentované prohlídky zásahových vozidel a speciální techniky, seznámili je s prevencí před požáry, ukázali jim různé druhy ochranných oděvů a pod jejich odborným dohledem si mohly děti vyzkoušet i záchranářské dovednosti jako je masáž srdce nebo umělé dýchání. Návštěva u hasičů se dětem velmi líbila, byla pro ně nejen zajímavá a zábavná, ale i poučná. Hasičům děkujeme za příjemně strávené dopoledne.
       

    • Dny Slavkova a ZŠ Tyršova

      29.05.2023 11:37

      Dny Slavkova letos odstartovaly už ve čtvrtek 25. května. Hned následujícího dne se do programu zapojila i naše škola prostřednictvím školní družiny. V zámeckém parku byl pro dětské návštěvníky připraven bohatý program a v jeho rámci byla také připravena výtvarná dílnička. Součástí byla i malá přehlídka výrobků žáků polytechnické výuky na ZŠ Tyršova. 

    • Projektový den pro 7. ročník

      28.05.2023 11:55

      Projektový den pro žáky sedmého ročníku s názvem „Pochybné suvenýry aneb zločiny v divočině“ proběhl 23. 5. 2023 v brněnské ZOO. V programu se prostřednictvím zážitkových aktivit a aktivizačních metod žáci seznámili s úmluvou CITES. Žákům byl vysvětlen její význam pro obchod s ohroženými zvířaty a její dopad na náš běžný život. Dozvěděli se, jaké nekalé praktiky využívají pytláci a pašeráci zvířat a jakou roli v obchodu se zvířaty hrají turisté. Společně hledali možnosti, jak se chovat, aby přispěli k zachování ohrožených druhů zvířat. V další části programu žáci společně s odborníky z brněnské ZOO prošli určitou částí zoologické zahrady. Zaměřili se zejména na druhy, které jsou nelegálním lovem hodně ohroženy. Žáci si v tomto projektovém dni rozšířili svoje znalosti z učiva přírodopisu, naučili a dozvěděli se rovněž něco nového. Nabyté znalosti tak budou moci využít v budoucnosti, např. i při plánování letní dovolené.

    • Návštěva městské knihovny

      26.05.2023 14:11

      Výuku čtení ve třetích ročnících jsme na konci měsíce května doplnili návštěvou knihovny. Děti se zde seznámily s historií knihovny a také se dozvěděly, kolik je zde umístěno knih. Paní knihovnice jim potom vysvětlila, podle jakého systému jsou knihy roztříděny. Žáci měli možnost nahlédnout do knih a ty, které je zaujaly, si prolistovali.
      Bylo příjemné zjistit, že i v dnešní technické době se děti o knihy zajímají a chodí do knihovny.
      Moc děkujeme paní knihovnici za její vstřícnost při naší návštěvě a dětem přejeme co nejvíce čtenářských zážitků.

    • "Nultý ročník"

      26.05.2023 07:25

      Ve druhé polovině května proběhl na naší škole „Nultý ročník“, který má vždy velký ohlas u dětí i rodičů. Uskutečnily se 2 lekce. Každá lekce trvala 30 minut. Děti byly rozděleny do čtyř skupin. Všichni budoucí školáci pečlivě plnili nejrůznější úkoly a zapojili se do všech činností s velkým nadšením. 
      Cílem těchto setkání bylo ukázat dětem i jejich rodičům, jak se s dětmi v první třídě pracuje, seznámit děti se školním prostředím a hlavně upozornit rodiče, co je potřeba k tomu, aby jejich dítě úspěšně zvládlo školní docházku. 
      Tak tedy popřejme budoucím prvňáčkům mnoho úspěchů ve škole a rodičům hodně trpělivosti.

    • Velký úspěch volejbalového týmu

      26.05.2023 07:11

      Okresní kolo ve volejbalu dívek proběhlo dne 24. 5. ve Vyškově. Děvčatům ze ZŠ Tyršova se v náročné konkurenci dalších devíti družstev podařilo zvítězit. Nejdříve musely vybojovat prvenství ve své skupině a poté je čekalo nelehké finále s družstvem ZŠ Křenovice. Dívky však kromě výborných volejbalových dovedností předvedly mimořádnou týmovou spolupráci a i přes vyčerpání z předešlých čtyř zápasů dokázaly vyhrát a zajistit si tak postup do krajského finále. To se uskuteční 31. 5. v Brně. Družstvu ve složení Bára Šindlerová (9. B), Eva Pohludková (9. B), Anna Radvanová (9. B), Erika Spáčilová (9. B), Kristýna Halová (8. A), Julie Fialová (7. A), Adéla Kuchtová (7. A), Nikola Majárková (7. A) děkujeme za vzornou reprezentaci a přejeme hodně úspěchů v krajském kole.

    • Kontakty

      • Základní škola Tyršova Slavkov u Brna, příspěvková organizace
      • 544 221 113
      • 725 509 033
      • Tyršova 977, Slavkov u Brna, 684 01 68401 Slavkov u Brna Czech Republic
      • i6bxgnx
      • 46270949
      • Mgr. Jiří Půček, telefon: 725 509 033, email: reditel@zsslavkov.cz
      • Mgr. Zdeněk Vičar, telefon: 544 221 113, email: zastupce@zsslavkov.cz
      • Ing. Simona Jelínková, telefon: 544 221 595, email: ekonomka@zsslavkov.cz
      • Barbora Holušová, telefon: 515 538 025, email: kancelar@zsslavkov.cz
      • Pověřenec GDPR: SEID, s.r.o. - pozici pověřence zastává Ing. Milan Seidler Sídlo: č.p. 142, 684 01 Nížkovice IČ: 066 32 017 Telefon: 724 094 634 E-mail: milan.seidler@seid.cz
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje