• Rudické propadání - geologická exkurze pro devátý ročník

      02.10.2023 10:29

      V úterý 26. září jsme se všichni žáci devátých ročníků vydali na exkurzi po Moravském krasu s paní učitelkou Janíkovou, Jankovou a s panem učitelem Průdkem.
      Cestu jsme zahájili ráno na parkovišti za slavkovským kostelem, odtud nás autobus dopravil až do Jedovnic, kde jsme odstartovali naši pěší cestu okolím obce Rudice.
      Trasa byla dlouhá přibližně 6,5 km a během ní jsme se seznámili s příklady krasových jevů, navštívili jsme lom Seč, který je známým nalezištěm rudických geod (hornin). Také jsme prozkoumali běžně nepřístupné jeskyně a nakonec i propadání Jedovnického potoka neboli Rudické propadání. 
      Celou touto trasou nás provedli průvodci z Lipky (školské zařízení pro environmentální vzdělání) a počasí nám skutečně přálo. Z výletu jsme se vraceli vyčerpaní, avšak obohaceni o nové zážitky a zajímavé informace.
      Kateřina Dostálová

    • Tradiční přespolní běh aneb i Emil to běžel

      27.09.2023 21:13

      Nový školní rok přináší další ročníky sportovních soutěží mezi školami. První z nich se konala ve středu 27. září na atletickém stadionu ve Vyškově. Závodníci měli možnost porovnat své běžecké schopnosti v každoročním přespolním běhu.
      Pro nejmladší dívčí kategorii (6. a 7. třída) byl připraven okruh dlouhý 1100 metrů, stejná kategorie chlapců a starší kategorie dívek (8. a 9. třída) běželi trať na 1600 metrů. Vyvrcholením celého mítinku byl závod starších chlapců v běhu na 2100 metrů.
      Naši žáci dosáhli několika skvostných individuálních umístění. Ve starší dívčí kategorii jsme brali hned dvě pozice ze stupně vítězů! Marie Moudrá si doběhla pro bronzovou medaili a Alena Kusalová po heroickém výkonu stříbrnou. Naprostým fenoménem se stal Štěpán Maleňák, který ve své kategorii mladších chlapců nenašel přemožitele a výkonem hodným zkušeného běžce nedal svým konkurentům šanci. V celkovém hodnocení družstev jsme si dvakrát odnesli neoblíbenou bramborovou pozici.
      Jedinou černou kaňkou závodu zůstalo zranění Ondry Slezáka. Většinu běhu držel nadějné třetí místo, jenže těsně před finišem nemohl závod dokončit kvůli poraněnému stehennímu svalu. Doufáme v brzké uzdravení.
      Pořadatele bych chtěl pochválit za skvělou organizaci a také kvalitu tohoto závodu. Stejně tak všechny naše reprezentanty za odvedené výkony.
      Sportu zdar a běhu zvlášť!

    • Přírodopisný výlet šesťáků

      26.09.2023 15:11

      V pondělí 25. září třídy 6.A a 6.B navštívily přírodně i geologicky zajímavá místa v CHKO Moravský kras.
      Během celodenní exkurze s názvem „KRASEM KŘÍŽEM KRÁŽEM“ si žáci dopoledne prohlédli zříceninu hradu Holštejn a prozkoumali jeskyni Lidomorna. Odpoledne se snažili najít rudické geody (horniny, často kulovitého tvaru, které v sobě skrývají dutinu s krystaly nejrůznějších minerálů) v pískovém lomu Seč, prozkoumali drobné jeskyně amfiteátru Kolíbky a obdivovali Rudické propadání.
      Všichni žáci se vraceli domů sice unavení, ale bohatší o nové vědomosti a zážitky, které byly mnohdy i adrenalinové díky zdolávání nepřístupných jeskyní. Celkový dojem byl umocněn krásným počasím a profesionálním přístupem našich průvodců z Lipky.

    • Exkurze v ZOO Brno

      25.09.2023 08:07

      V pátek 22. září 2023 zamířili žáci 7. ročníků místo do školy do zoologické zahrady v Brně, kde se během dvouhodinové exkurze dozvěděli mnoho zajímavých informací o různých zvířatech a ptácích. Lektoři své povídání zaměřili hlavně na druhy, jimž hrozí vyhynutí. Dozvěděli jsme se, že vlivem lidské činnosti se neustále zmenšují teritoria, ve kterých volně žijící zvířata mohou žít, a tak se neustále snižuje jejich počet. Věděli jste např., že lvů v současnosti ve volné přírodě žije už jen asi 20 000? Tygrů sumaterských dokonce jen několik stovek. Ubývá také polárních lišek a nebýt zoologických zahrad, kůň Převalského by dnes už asi vyhynul. A takových ohrožených druhů je spousta. Lektoři se snažili s dětmi mluvit i o tom, co může každý z nás udělat, aby aspoň malou troškou přispěl k zlepšení životního prostředí a ochraně přírody. Exkurze byla opravdu velmi zajímavá a poučná.

    • Věda a technika jede - věda na zámku

      16.10.2023 12:30

      V pátek 22. září se žáci naší školy zúčastnili akce, která byla připravena pro širokou veřejnost i školy na nádvoří Zámku Slavkov-Austerlitz a v prostorách SC Bonaparte. Velkým lákadlem pro všechny návštěvníky bez rozdílu věku byly bezesporu obří nafukovací modely vesmírných těles z brněnské hvězdárny. Šesťáci pak navíc navštívili mobilní digitárium s promítáním pořadů o vesmíru. Čtvrté a páté třídy zase absolvovaly vědecké pokusy v režii populárního zábavního parku Vida! a osmáci se podívali do výživové dílny, kde se mohli seznámit se správným modelem stravování.

    • Výstava ovoce a zeleniny

      22.09.2023 14:53

      I letos se žáci prvního stupně šli podívat na výstavu ovoce a zeleniny, která probíhala 22. září 2023 v krásných prostorách slavkovského zámku. K vidění byly opravdu ty nejlepší kousky z našich zahrádek. Při pohledu na krásně ozdobené stoly a naleštěná jablíčka se všem dětem sbíhaly sliny.   
      S výzdobou areálu pomohli i naši žáci svými výtvarnými pracemi. Za to jim patří poděkování vedení školy i pořadatelů výstavy.
       

    • Den učňovských oborů Vyškov

      22.09.2023 15:04

      Žáci devátých ročníků se ve čtvrtek 21.9.2023 zúčastnili "Dne učňovských oborů" ve Vyškově, kde se prezentovaly střední odborné školy, řemeslníci a firmy z našeho okresu.
      Pro žáky byly připraveny informace o místních školách, čekaly na ně různé soutěže a ukázky některých vybraných oborů, které tyto školy nabízí.
      Cílem všech bylo přiblížit „řemeslo“ co nejvíce mladým lidem a podpořit jejich zájem o tuto práci.
       

    • Přírodovědná exkurze čtvrtého ročníku

      25.09.2023 08:02

      Žáci čtvrtých ročníků se v přírodovědných hodinách hned zpočátku školního roku seznamují s okolní přírodou a jejími poklady. Poznávají místní byliny, učí se, jak vypadají, a seznamují se s jejich účinky na lidské zdraví. Abychom podpořili dlouhodobost těchto znalostí, uspořádali jsme pro čtvrťáky dne 21. září exkurzi do Čejkovic, do podniku Sonnentor, který je proslulý výrobou čajů a koření v biokvalitě a také podporou ekologického pěstování.
      Děti si nejprve užily voňavou venkovní procházku bylinkovou zahradou sv. Hildehardy s řadou interaktivních herních prvků, jejichž cílem bylo ověření znalostí o místních i cizích druzích bylin. Poté byla pro děti připravena přednáška o bylinkách a krátké divadelní představení. Kdo dobře poslouchal, neměl potíže s následným kvízem a správně pojmenoval nejznámější léčivé rostliny. Náležitou odměnou pak byla ochutnávka čajů a prohlídka celé výroby podniku od přijetí byliny od dodavatelů až po zabalení do krabičky. Na závěr si malí návštěvníci vyrobili vlastní čajové směsi a správně popsali etikety, někteří i s věnováním svým nejbližším. Nechyběl nákup v podnikové prodejně pro maminky a sourozence.
      Doufáme, že si čtvrťáci odnesli cenné znalosti a že se jim přírodovědná exkurze líbila.

    • Zahájení školního roku 2023-2024

      06.09.2023 09:01

      V pondělí 4. září naše škola opět ožila příchodem svých žáků. Žáci druhého až devátého ročníku se usadili ve třídách, přivítali se svými třídními učiteli, učitelkami a samozřejmě s kamarády. 
      Slavnostní zahájení školní docházky nových prvňáčků proběhlo ve venkovním areálu školy. Svoje ratolesti mohli v tento významný den doprovodit rodiče. Nejmenší žáčky přivítal pan ředitel Mgr. Jiří Půček společně s panem starostou Bc. Michalem Boudným a paní místostarostkou Ing. Marií Jedličkovou. Popřáli jim, aby do školy chodili rádi a učení je bavilo. Pak už se nejmladším školákům věnovaly jejich třídní učitelky, které je také zavedly do jejich učeben, kde na žáčky čekalo malé překvapení ve formě malých dárečků. Rodiče se pak mohli podívat za svými ratolestmi do tříd, prohlédnout si místo, kde se jejich děti budou vzdělávat.
      Všichni doufáme, že nový školní rok proběhne standardním způsobem bez problémů s energiemi, teplem, pandemiemi a podobně.

    • Co je nového na startu školního roku

      04.09.2023 08:17

      Mohlo by se zdát, že o prázdninách, když ve škole nejsou žáci a neprobíhá výuka, zeje škola prázdnotou a nic se tam neděje. Opak je ale pravdou! Prázdniny využíváme k tomu, abychom školní prostředí ještě vylepšili a případně opravili, co je potřeba. 
      Jako každý rok je třeba nově vymalovat. Chodby zdobí nové nástěnky, plakáty, obrazy a nové výukové panely na stěnách. Proběhla také generální oprava komínů, které se za léta užívání začaly drolit. Byla provedena také oprava (broušení a nátěr) podlahy tělocvičny. Modernizováno bylo i zařízení pro basketbal na venkovním hřišti.
      Také didaktické vybavení školy bylo obnoveno a doplněno. Modernizovali jsme i výpočetní techniku. Pořídili jsme další tablety pro žáky. Přibyly dva nové interaktivní projektory i s moderními tabulemi. 
      Doufáme, že všechny tyto změny přispějí k tomu, že se žáci i učitelé budou ve škole cítit dobře a společně zvládneme jistě náročný školní rok v pohodě, klidu a bez větších problémů.

    • Kontakty

      • Základní škola Tyršova Slavkov u Brna, příspěvková organizace
      • 544 221 113
      • 725 509 033
      • Tyršova 977, Slavkov u Brna, 684 01 68401 Slavkov u Brna Czech Republic
      • i6bxgnx
      • 46270949
      • Mgr. Jiří Půček, telefon: 725 509 033, email: reditel@zsslavkov.cz
      • Mgr. Zdeněk Vičar, telefon: 544 221 113, email: zastupce@zsslavkov.cz
      • Ing. Simona Jelínková, telefon: 544 221 595, email: ekonomka@zsslavkov.cz
      • Barbora Holušová, telefon: 515 538 025, email: kancelar@zsslavkov.cz
      • Pověřenec GDPR: SEID, s.r.o. - pozici pověřence zastává Ing. Milan Seidler Sídlo: č.p. 142, 684 01 Nížkovice IČ: 066 32 017 Telefon: 724 094 634 E-mail: milan.seidler@seid.cz
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje