• Předvánoční návštěva Krakova

      01.01.2024 11:59

      Deštivého rána dne 21. prosince 2023 se žáci 9.A a 9.B vydali na exkurzi do vánočního Krakova. Dlouhou cestu jsme si zkrátili referáty, které si žáci měli dopředu připravit. Sebe navzájem obohatili spoustou informací nejen o městě samotném, ale i o geografii a historii Polska, nechybělo ani představení známých polských osobností ze světa literatury, vědy, církve či hudby. Dozvěděli jsme se o chvílích, kdy historie naší země byla těsně provázaná s polskou, co je typickým polským jídlem a mnoho dalších zajímavostí o našem severním sousedovi. V Krakově jsme prošli nádvořími královského hradu Wawel, který leží na levém břehu řeky Visly, viděli jsme draka chrlícího oheň, navštívili jsme krakovskou historickou židovskou čtvrť Kazimierz včetně jedné synagogy a hřbitova. Potom jsme se vydali doprovázeni nepřízní počasí na hlavní náměstí Rynek, kde jsme si společně prohlédli krytou tržnici zvanou Sukiennice a hlavně jsme nasávali atmosféru tradičních vánočních trhů. I přes slabý déšť, který nás doprovázel téměř celý den, jsme si exkurzi společně užili, škoda jen, že naše dojmy a zážitky zkalily smutné zprávy z Prahy.

      EJ

    • Vánoční výchovný koncert

      15.01.2024 12:29

      Nedílnou součástí výchovy mladých lidí je i osvěta na poli kulturním. V období předvánočním se navíc podařilo propojit tematiku vzdělávací s tematikou vánoční. Ve čtvrtek 21. 12. 2023 vystoupila v tělocvičně školy špičková bluegrassová kapela Poutníci. 
      V první části koncertu se posluchači seznámili s principy bluegrassové hudby na známých písních propojených skvělým komentářem kapelníka Jiří Póly. Poslechli si celou řadu písní v profesionálním provedení a zcela jistě si tak rozšířili hudební obzory. V druhé části pak zazněly vánoční písně a koledy, které si většina žáků s kapelou s chutí zazpívala. 

    • Vánoce s Tyršovkou

      30.12.2023 17:48

      Po letech Vánočních akademií v tělocvičně a později kulturním domě, po několika natočených vánočních pořadech covidové a postcovidové éry jsme tentokrát realizovali nový způsob  předvánočního programu. Pozvali jsme rodiče do venkovního areálu školy na společné zpívání koled a vánočních písniček.
      Areál vyzdobili žáci druhého stupně, paní učitelky nachystaly pro návštěvníky teplý čaj, zajistili jsme osvětlení, zvukovou aparaturu a večerní program mohl začít.
      Vystoupení dětí připravily učitelky prvního stupně a za doprovodu kláves si některé známé koledy zazpívali s dětmi i jejich rodiče. Naštěstí vydrželo také počasí a celá akce tak mohla proběhnout podle plánu. Na závěr si pak rodiče mohli vzít na chuť vyzdobený perníček a na památku přáníčko.   

    • Beseda žáků 9. ročníku o přechodu ze základní na střední školu

      15.01.2024 12:30

      Ve středu 13. prosince měli žáci devátého ročníku speciální hodinu, ve které je navštívila bývalá žákyně školy Monika Leitnerová. V obou třídách s žáky probrala problematiku přechodu ze základní na střední školu. Nejen z výukového, ale i z psychologického a sociálního hlediska. Beseda pro zúčastněné byla velmi zajímavá a podnětná. Monika sama nyní studuje posledním rokem na Gymnáziu Brno, Elgartova a žáci se tedy dozvěděli i o zkušenostech ze studia na této populární a vyhledávané střední škole.

    • MegaBrouci Brno (exkurze žáků 6. ročníku)

      15.01.2024 12:31

      Žáci šestého ročníku se dne 11.12. 2023 zúčastnili expozice MegaBrouci na brněnském výstavišti, kde jsme společně zhlédli extrémně zvětšené exponáty hmyzu žijícího v našem kraji a zároveň jsme se dozvěděli řadu nových informací, které mohou žáci využít i v hodinách přírodopisu. Součástí výstavy byl i audiobox, v němž si návštěvníci mohli soustředěně poslechnout broučí zvuky. Byly zde vystaveny i velkoformátové fotografie dvaceti bezobratlých živočichů, kteří žijí na nedaleké Pálavě, a dalších několik fotografií živočišných druhů (převážně bezobratlých) z lokality právě vyhlašované CHKO Soutok.

    • Okresní finále ve florbale

      09.12.2023 11:09

      Ve čtvrtek 7. 12. 2023 jsme se po postupu z okrskového kola vydali do Rousínova, abychom se v okresním finále utkali s vítězi jednotlivých okrsků. Sestava chlapců zůstala téměř neměnná. Bohužel pro nemoc vypadl Jonáš Florian, kterého na soupisce ho nahradili Jakub Pustina s Davidem Paláskem. Do brány se opět postavil Petr Klímek, do pole byli připraveni Richard Gach, Igor Mráz, Tomáš Blecha, Adam Kovář, Tobiáš Horna, Adam Kowalczyk a již zmíměný Jakub Pustina a David Palásek.
      V prvním zápase jsme se střetli s domácím Rousínovem. I přes vedení 3:2 jsme na konci tahali za kratší provaz. Rousínov v závěru zápasu otočil skóre na 4:3. Dvě branky si připsal Gach. K němu se jedním gólem přidal Kowalczyk. Druhé utkání bylo zcela v režii vyškovské Purkyňky. Průběh zápasu kontrolovali od začátku až do konce a zaslouženě zvítězili 4:1. O čestný úspěch se postaral Mráz.
      Dvě prohry ve skupině stačily pouze na souboj o páté místo. Soupeřem nám byly Drnovice. Ani v tomto zápase jsme nedokázali protivníka ničím překvapit a prohráváli jsme 0:3.
      Celkovým vítězem turnaje se staly Bučovice a mohou se tak těšit na krajské finále. Našich chlapcům děkuji za výkony a reprezentaci školy.
      Sportu zdar a florbalu zvlášť!
      JL

    • Školní kolo Dějepisné olympiády

      08.12.2023 14:33

      Na konci listopadu proběhlo v naší škole školní kolo Dějepisné olympiády. Tentokrát zadání zpracovala Katedra pomocných věd historických a archivnictví z Univerzity Hradec Králové. Tematicky byla olympiáda zaměřena na Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí od Cyrila a Metoděje po Jana Husa. Soutěže se zúčastnilo 12 žáků z osmých a devátých ročníků. Za 11 úkolů bylo možno získat celkem 60 bodů.

      Všechna tři první místa obsadili žáci z 9.A:

      1. místo Barbora Blažková 53 bodů
      2. místo Zuzana Svobodová 52 bodů
      3. místo Richard Gach 50 bodů

    • Mikuláš ve škole

      07.12.2023 13:29

      Stejně jako minulý rok, tak i letos naši školu navštívili čert s Mikulášem a andělem. Proslýchalo se totiž, 
      že některé děti malinko zlobily. Návštěvníci postupně zavítali do všech tříd na 1. stupni a největší rošťáci, 
      které čert na první pohled poznal, museli slíbit, že se polepší. I ti největší hrdinové měli trochu nahnáno. 
      Nakonec se Mikuláš přimluvil a všechny děti byly odměněny sladkostí.

    • Návštěva Anthroposu

      07.12.2023 10:48

      Ve čtvrtek 30. listopadu vyrazili šesťáci na exkurzi do Anthroposu, aby si doplnili poznatky o pravěku, které získali ve škole. Zjistili, že i v pravěku se odehrály zajímavé věci a události, že pomocí moderních metod se o životě našich předků dozvíme spoustu nových poznatků i bez písemných pramenů. Největším lákadlem byl samozřejmě model mamuta, o jehož vzniku pan průvodce poutavě popovídal, ale také jeskynní malby, dioramata s modely pravěkých lidí, zbraně, sošky.
      Co napsali žáci, že je nejvíce zaujalo?
      - jak byl mamut velký a jak vypadala Lucy
      - že některé kosti jsou originály
      - že se bude Anthropos rozšiřovat, přistavovat další budova
      - nástěnné malby
      - věstonický trojhrob
      - že se mamuti postupně zmenšovali.

      lz

    • Školní přebor v piškvorkách

      06.12.2023 08:59

      V pondělí 4. prosince 2023 proběhl tradiční školní přebor v piškvorkách. Žáci soutěžili v mladší a starší kategorii. Zúčastnilo se 21 soutěžících a po bojích v základních skupinách se nejlepší utkali ve finálovém kole.  
      Ve starší kategorii 8. a 9. tříd zvítězila Sára Šemorová z 9. A, druhé místo obsadila Klára Zabloudilová z 8. B a třetí byla Zuzana Šešulková z 8. A. 
      V kategorii mladších žáků zvítězil Leonard Soták z 7. A, druhé místo obsadila Michaela Svobodová ze 7. A a třetí místo vybojoval Lukáš Hala také ze 7. A.
      Vítězům blahopřejeme a všem děkujeme za účast.
       

    • Kontakty

      • Základní škola Tyršova Slavkov u Brna, příspěvková organizace
      • 544 221 113
      • 725 509 033
      • Tyršova 977, Slavkov u Brna, 684 01 68401 Slavkov u Brna Czech Republic
      • i6bxgnx
      • 46270949
      • Mgr. Jiří Půček, telefon: 725 509 033, email: reditel@zsslavkov.cz
      • Mgr. Zdeněk Vičar, telefon: 544 221 113, email: zastupce@zsslavkov.cz
      • Ing. Simona Jelínková, telefon: 544 221 595, email: ekonomka@zsslavkov.cz
      • Barbora Holušová, telefon: 515 538 025, email: kancelar@zsslavkov.cz
      • Pověřenec GDPR: SEID, s.r.o. - pozici pověřence zastává Ing. Milan Seidler Sídlo: č.p. 142, 684 01 Nížkovice IČ: 066 32 017 Telefon: 724 094 634 E-mail: milan.seidler@seid.cz
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje