• Poznávací zájezd Amsterdam - Londýn

      • 28.05.2018 07:08
      • Zahraniční výjezd žáků školy.
      • Ve dnech 15. – 20. 5. 2018 se sedmnáct studentů devátého ročníku a dvě děvčata z 8. A třídy naší školy zúčastnilo poznávacího zájezdů do Amsterdamu a Londýna. Cestu opět organizovala brněnská CK Toursport.
        Odjížděli jsme v úterý v odpoledních hodinách směr Praha přes Německo do Nizozemí a v osm hodin ráno druhého dne jsme vysedali v centru Amsterdamu.
        Amsterdam je hlavní město Nizozemí od roku 1808. Na jeho území se nacházejí dvě památky světového kulturního dědictví UNESCO. A jednu z nich, amsterdamské kanály ze 17. století, jsme měli na programu i my. Po krátké procházce centrem města, kdy jsme si prohlédli měšťanské domy z období Zlatého věku Nizozemska, květinový trh, kostel Nieuwe Kerk a dům Anne Frankové, jsme zamířili do přístaviště, odkud vyplouvají výletní lodě po třech nejznámějších kanálech Herengracht (kanál pánů), Kaizergracht (kanál císařů) a Prinsengracht (kanál princů). Většina lidí jezdí po Amsterdamu na kole, ve městě je vybudován systém cyklostezek a my jsme si jen těžko zvykali na to, že cyklisté mají přednost. Každou chvilku na nás některý z nich zběsile zvonil. Počasí nám přálo, hodinová plavba rychle uběhla, někdo fotil, někdo dospával probdělou noc v autobuse. Byla tu také první možnost procvičit si angličtinu, protože na lodi dostali žáci audioprůvodce, který seznamoval s historií objektů, kolem nichž jsme pluli.
        V další části dne jsme se vlakem přemístili do dvacet kilometrů vzdáleného skanzenu Zaanse Schans. Celý areál leží u řeky Zaan, je v něm kolem třiceti pěti dřevěných chaloupek zelenobílé barvy a mlýny posbírané z celého Nizozemska. V chaloupkách máte možnost spatřit výrobu dřeváků, čokolády nebo slavného holandského sýra. V objektu je i muzeum, historické obchůdky, pekárna, obchod se suvenýry a turistické informační centrum. Mlýny jsou pro veřejnost zpřístupněné tři. V jednom z nich se vyrábí papír, další dva řežou dřevo a melou barvu.
        V šest večer na nás na parkovišti před muzeem čekal autobus. Byla před námi téměř dvouhodinová jízda do hotelu Ibis poblíž Antverp, kde jsme nocovali.
        Další den jsme časně ráno zamířili do Calais, odkud odjíždí vlakové soupravy Eurotunelu do anglického Folkestone. Tunel je dlouhý padesát kilometrů a od roku 1994 umožňuje přímé železniční spojení mezi Londýnem a kontinentální Evropou.
        Z Londýnských památek jsme ten den nestihli ani jednu, na programu totiž byla Warner Bros studia se svojí expozicí Harry Potter. A to bylo něco! Strávili jsme zde celé odpoledne. Večer už byl jen čas přesunout se do anglických rodin, které zajišťovaly pro naše žáky ubytování.
        Ani v pátek jsme se ještě do Londýna nedostali, čekalo nás totiž pobřežní město Portsmouth v anglickém hrabství Hampshire. V roce 2003 zde byla zahájena stavba 168 metrů vysoké Spinnaker Tower, ocelové věže ve tvaru námořní plachty u přístavu, která má být oslavou námořní tradice města. Stavba byla dokončena roku 2005 a my jsme touto atrakcí začínali návštěvu města. Většina pamětihodností Portsmouthu souvisí s jeho námořní historií, takže jsme si prohlédli loď HMS Victory, zbytky vlajkové lodi Jindřicha VIII. Mary Rose, vyzvednuté ze dna moře a Královské námořní muzeum.
        Poslední den našeho zájezdu jsme se konečně dočkali a dostali se do hlavního města Velké Británie. Řidiči autobusu nás vysadili v Greenwichi, kudy od roku 1884 prochází nultý poledník. Odtud jsme se dostali lodí do centra města a prohlédli si všechny památky, které se během jednoho dne dají stihnout: London Eye, Big Ben, Westminster Abbey, Trafalgar Square, Piccadelli Circus, Tower i Tower Bridge. Nachodili jsme dvanáct kilometr, projeli se červeným double decker busem, londýnským metrem a nakonec se svezli i lanovkou Emirates.
        Večer jsme unavení, ale šťastní, nasedli našeho jednoposchoďového zájezdového autobusu a vydali se na cestu domů.

      • Zpět na seznam článků
    • Kontakty

      • Základní škola Tyršova Slavkov u Brna, příspěvková organizace
      • 544 221 113
      • 725 509 033
      • Tyršova 977, Slavkov u Brna, 684 01 68401 Slavkov u Brna Czech Republic
      • i6bxgnx
      • 46270949
      • Mgr. Jiří Půček, telefon: 725 509 033, email: reditel@zsslavkov.cz
      • Mgr. Zdeněk Vičar, telefon: 544 221 113, email: zastupce@zsslavkov.cz
      • Ing. Simona Jelínková, telefon: 544 221 595, email: ekonomka@zsslavkov.cz
      • Barbora Holušová, telefon: 515 538 025, email: kancelar@zsslavkov.cz
      • Pověřenec GDPR: SEID, s.r.o. - pozici pověřence zastává Ing. Milan Seidler Sídlo: č.p. 142, 684 01 Nížkovice IČ: 066 32 017 Telefon: 724 094 634 E-mail: milan.seidler@seid.cz
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje