• Wir waren in Deutschland

      15.04.2024 08:14

      V úterý 2. dubna brzy ráno jsme se vydali ze Slavkova na čtyřdenní zájezd do německého Bavorska, kde nás čekala návštěva několika významných měst a památek. Cesta nám rychle ubíhala. V Praze přistoupila paní průvodkyně, která s námi poté strávila celé čtyři dny. Už během cesty autobusem nám sdělila mnoho zajímavých informací o Německu, Bavorsku i o tom, co nás čeká. 
      Jako první na nás čekala návštěva památníku Walhalla. Walhalla je památník významných osobností německého národa a připomíná chrámy starověkého Řecka a Říma. Uvnitř památníku je umístěno přibližně 200 pamětních bust a desek významných osobností, například J. Gutenberga, J. W. Goetha nebo W. A. Mozarta.
      Není bez zajímavosti, že i česká historie je zastoupena, například Marií Terezií nebo Albrechtem z Valdštejna. Památník nabízí také nádherný výhled na řeku Dunaj, krajinu Bavorska a blízké město Řezno, které jsme navštívili v druhé části odpoledne. Město Řezno patří ke světovému kulturnímu dědictví UNESCO a nabídlo nám pestrou směs historie i moderního světa. První den jsme zakončili přejezdem na ubytování v Mnichově.
      Druhý den po snídani jsme vyrazili prozkoumat centrum a památky Mnichova – Mariánské náměstí s budovou mnichovské radnice s unikátní zvonkohrou a Mariánským sloupem, Frauenkirche s otiskem ďáblovy  stopy nebo místní trh Viktualienmarkt, který nám nabídl spoustu místních specialit. Ještě ten den jsme navštívili také Deutsches Museum, kde jsme si prohlédli jednu z největších sbírek techniky a vynálezů na světě.
      Třetí den nás čekala cesta na světoznámý zámek Neuschwanstein, který ročně navštíví několik milionů turistů ze všech koutů světa. Dozvěděli jsme se, kdo zámek nechal postavit, o jeho architektuře a také to, že posloužil jako předloha pro zámek z filmů Walta Disneyho. Z tohoto krásného zámku jsme poté přejeli do dalšího světoznámého města – Garmisch-Partenkirchenu, kde jsme si opět prohlédli město a také skokanské můstky, na kterých se každoročně koná část Turné čtyř můstků a také olympijské soutěže ve skocích na lyžích.
      Poslední den zájezdu naše kroky mířily do muzea BMW, kde na nás čekala výstava nejen historických modelů, ale také sportovní vozy a motorky, aktuální modely nebo „bavorák Elvise Presleyho“. I fandové motosportu a rychlých kol si přišli na své. Poté nás už čekala jen zpáteční cesta domů. V Praze jsme se rozloučili s paní průvodkyní, a i když dopravní situace nebyla ideální, vyrazili směr Slavkov. Kolem osmé večer nás autobus vysadil ve Slavkově, kde na žáky čekali rodiče. Ze zájezdu jsme přijeli unavení, ale plní zážitků.
       

    • Den Země

      16.04.2024 10:37

      Den Země je den věnovaný planetě Zemi, který každoročně připadá na 22. dubna. Jde o ekologicky motivovaný svátek upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí. První Den Země byl slaven v San Francisku roku 1969, i když tato akce byla spíš zamýšlena jako happening proti válce ve Vietnamu. O rok později začala svátek slavit OSN a v roce 1990 se k Americe připojil zbytek světa. 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země. Dnes jej slaví více než miliarda lidí ve světě bez ohledu na původ, víru či národnost. V rámci Dne Země podnikají žáci naší školy každoroční exkurze zaměřené na životní prostředí, a to zejména v našem nejbližším okolí. Tentokrát jsme využili nepřítomnost devátých ročníků (zkoušky na střední školy) a uspořádali akci v pátek 12. dubna. Počasí se vydařilo, a tak jsme mohli uspořádat tematické výchovně vzdělávací vycházky a exkurze.
      Pátý ročník absolvoval přírodovědnou vycházku do okolí Slavkova. 
      Žáci šestého ročníku navštívili kompostárnu ve Slavkově. Díky výkladu pana Radoslava Lánského, bývalého ředitele slavkovských technických služeb, se žáci dozvěděli, co je to kompost, jak vzniká a jak se dále využívá. Po cestě zpět ještě sbírali do pytlů odpadky, a tím také pomohli s úklidem Slavkova. Naše poděkování patří panu Lánskému, který nám věnoval svůj čas a poskytl našim žákům velice zajímavý výklad o historii a fungování místní kompostárny. Poděkování patří i technickým službám za umožnění exkurze.
      Sedmáci se díky panu Boháčkovi seznámili s provozem čističky odpadních vod v Hodějicích. 
      Žáci osmých ročníků se zajeli podívat na třídírnu separovaného odpadu firmy Respono, a.s. ve Vyškově. 

    • Matematická olympiáda - okresní kolo

      12.04.2024 13:05

      Nejlepší mladí matematikové z 6. a 8. ročníků základních škol okresu si 3. dubna poměřili své síly v 
      okresním kole předmětové olympiády ve Vyškově. Řešení zapeklitých příkladů se zúčastnili také žáci naší školy Petr Novotný, Leonard Soták a Štěpánka Chládková. Štěpánka obsadila 12. příčku mezi šesťáky, Petr a Leonard skončili na děleném devátém místě v kategorii sedmých tříd.
      Přestože všichni nakonec skončili mimo medailové pozice, patří jim poděkování za snahu a úsilí při řešení příkladů a za reprezentaci školy.
       

    • Návštěva dětí z MŠ

      12.04.2024 13:05

      Začátkem měsíce dubna jsme v prvních třídách přivítali milou návštěvu. Děti a paní učitelky z MŠ Zvídálek se přišly podívat za našimi prvňáčky. Ti jim předvedli, co se už za půl roku ve škole naučili – počítat, číst i psát. Děti z MŠ si prohlédly obě první třídy, nakoukly prvňáčkům do učebnic a vyzkoušely si, jak se sedí v opravdové školní lavici a jak se píše na tabuli.  Na závěr hodiny si všechny děti společně zazpívaly písničku, pozdravily svoje bývalé kamarády, se kterými se třeba příští rok ve škole sejdou, a rozloučily se. 
      Všem budoucím prvňáčkům už teď přejeme, ať se jim ve škole daří a líbí. 
       

    • Divadelní představení 

      12.04.2024 13:04

      Během měsíce dubna navštívily děti ze třetích a prvních tříd divadlo Radost v Brně. 
      Představení na motivy příběhu jedné z nejslavnějších světových autorek dětské literatury Beatrix Potterové se jmenovalo Příběhy králíčka Péti.
      V napínavém vyprávění se děti seznámily s králíčkem Péťou, který jednoho dne přijde do zahrady McGregorových hledat svůj milovaný ztracený modrý kabátek. Při jeho dobrodružné výpravě mu pomáhají zvířecí kamarádi, ale i samotná autorka, která je vlastně hlavní hrdinkou celého příběhu. Představení bylo doplněno o pěkné písničky, krásné dekorace a nápaditou animaci. 
      Dětem se celá hra velmi líbila a herce na konci odměnily dlouhým potleskem. 
      Už nyní se všichni malí diváci těší na další divadelní zážitek. 

    • Prezentiáda - krajské kolo

      10.04.2024 08:39

      Dne 27. 3. 2023 se na brněnském Gymnáziu Matyáše Lercha konalo krajské kolo Prezentiády (týmová soutěž v prezentačních dovednostech) v kategorii základních škol. Letos měli soutěžící na výběr ze dvou témat: „Bez toho to nepůjde“ a „Třešnička na dortu“.
      Nejlepší týmy, které prošly nominačním kolem soutěže, se utkaly o jediné postupující místo do grandfinále v Praze. Z naší školy postoupily dva týmy z 8.B třídy, které vypracovaly prezentaci na téma „Bez toho to nepůjde“. 
      Tým „Veselá trojka“ ve složení Eliška Křivánková, Petra Hrozková a Lucie Bartošová přemýšlel, jestli je cukr opravdu tak nebezpečný, jak se v poslední době říká. Další tým „Tři grácie“ tvořila děvčata Klára Zabloudilová, Anna Dundálková a Berenika Charvátová. Holky nám připomněly, že peníze jsou pro život důležité, ale nejsou nejdůležitější.  
      Veselá trojka skončila na druhém místě a od postupu do celostátního finále je dělila jen jedna příčka. I když dívky do Prahy nepojedou, prokázaly týmovou spolupráci a výborné prezentační schopnosti. Všem děvčatům děkujeme za vzornou reprezentaci školy. 
       

    • Matematický klokan

      04.04.2024 11:12

      Jako každoročně si žáci 2. až 9. ročníku naší školy mohli vyzkoušet řešení logických úloh soutěže Matematický klokan. 
      V jednotlivých kategoriích by na pomyslné stupně vítězů vystoupili:

      CVRČEK:
      Veronika Rudolfová 3.A
      Ondřej Kuňák 3.B
      Kryštof Pecháček 3.A

      KLOKÁNEK:
      Matěj Paleček 5.A
      Adéla Sikorová 5.A
      Eliška Navrátilová 5.A

      BENJAMIN:
      Tomáš Nepomucký 7.B
      Petr Novotný 7.A
      Natálie Pischová 7.B

      KADET:
      Diana Macháčková 9.A
      Aneta Čížková 9.B
      Sára Šemorová 9.A

      Blahopřejeme všem úspěšným řešitelům.
       

    • Krajské kolo Zeměpisné olympiády

      03.04.2024 11:18

      Ve středu 27. března se konalo krajské kolo Zeměpisné olympiády. Organizaci soutěže měla na starosti opět Katedra geografie Masarykovy univerzity Brno. Jihomoravský kraj se řadí díky své rozloze ke krajům, které mají nejvíce soutěžících. Naši školu a zároveň Vyškovský okres reprezentoval v kategorii sedmých tříd žák 7.A Petr Novotný. I když se neumístil v první desítce soutěžících, patří mu velké díky za reprezentaci nejen naší školy, ale i celého okresu Vyškov.

    • Velikonoční dílničky ve školní družině

      26.03.2024 12:08

      Rodiče, prarodiče i sourozenci dětí ze školní družiny mohli 20.března navštívit velikonoční dílničku, která se konala ve všech odděleních družiny.
      V prvním oddělení byla připravena výroba domečku z dřevěných špachtlí, v druhém oddělení nás vítala vůně sena, ze kterého jsme vyráběli ptáčka. Ve třetím oddělení si zájemci mohli namalovat kraslice barevným voskem.
      Dílnička měla velký úspěch a doufáme, že se stane každoroční tradicí velikonočního vyrábění.
      Děkujeme za účast a kladné ohlasy a přejeme všem krásné velikonoční svátky.
      Vychovatelky ZŠ Tyršova.

    • Žijeme na Slavkovsku

      21.03.2024 11:12

      V rámci přípravy na volbu povolání se 20. března 2024 zúčastnili žáci osmého ročníku projektu zaměřeného na středoškolské vzdělávání ve Slavkově u Brna a jeho okolí. Kromě interaktivní aplikace ke zjištění předpokladů pro budoucí volbu školy se žáci obou osmých tříd vypravili do areálu ISŠ Slavkov na prohlídku školy a na zahájení výstavní  části akce Žijeme na Slavkovsku. 
      Výstava byla pořádána v rámci realizace projektu MAP IV rozvoje vzdělávání v ORP Slavkov u Brna ve spolupráci s ISŠ.  

    • Kontakty

      • Základní škola Tyršova Slavkov u Brna, příspěvková organizace
      • 544 221 113
      • 725 509 033
      • Tyršova 977, Slavkov u Brna, 684 01 68401 Slavkov u Brna Czech Republic
      • i6bxgnx
      • 46270949
      • Mgr. Jiří Půček, telefon: 725 509 033, email: reditel@zsslavkov.cz
      • Mgr. Zdeněk Vičar, telefon: 544 221 113, email: zastupce@zsslavkov.cz
      • Ing. Simona Jelínková, telefon: 544 221 595, email: ekonomka@zsslavkov.cz
      • Barbora Holušová, telefon: 515 538 025, email: kancelar@zsslavkov.cz
      • Pověřenec GDPR: SEID, s.r.o. - pozici pověřence zastává Ing. Milan Seidler Sídlo: č.p. 142, 684 01 Nížkovice IČ: 066 32 017 Telefon: 724 094 634 E-mail: milan.seidler@seid.cz
  • Fotogalerie

      zatím žádné údaje